skip to main | skip to sidebar

dissabte, 15 de maig del 2010

X

  1. Xaragall m Regueró que forma l'aigua de la pluja, etc, en escórrer-se per un terreny inclinat, escorranc. Els xaragalls plantats de pollancres i carolines...
  2. Xarmar, Esmatassar, Estassar,.-Tallar, no pas arrancar, l'arbúcia del bosc, les bardisses, i les plantes i herbes que es poden tallar amb dall (podall) i res més. 
  3. Xerric, Coscoll, Garric, cas.: Coscoja, Chaparro,.(Quercus cerris, Quercus coccifera L., família Fagàcies). Arbust o arbret de 0,5 - 2(4) m.,de fulles coriàcies, de color verd clar lluent, sinuades i espinoses, i de fruits en gla. Viu a les garrigues i a les màquies de les contrades mediterrànies, a la terra baixa. Floració: IV - V. Altitud: 0 - 1300 m.
  4. Xescle, Cescle.- Tany o brot o part d'ells, de castanyer o avellaner, destinat a ser utilitzat a manera de cèrcol en la fabricació de botes, portadores i altres atuells de fusta fets per a guardar o transportar líquids; o en la d'altres menes d'estris de fusta, a manera de lligam o defensa. (Quan jo duia xumet; ara...)
  5. Xevira, Civera (Menorca), (Això quan duia xumet) Baiard destinat a pesar el carbó quan es desempila i no es posa directament en sarrions. La part central és prou fonda perquè hi càpiga just, i sense perill de caure, tant de carbó com en un sarrió, o sigui 1,5 quintars. Aquesta part central és feta de vímets, perquè si fos de canya perillaria de cremar-se. La xevira és també destinada a altres usos pagesos, com és el traginar fems, i, a voltes, s'usa transformada en carretó d'una sola roda.  
  6. Xilema m BOT En els feixos, conjunt de vasos, de parènquima xilemàtic i de fibres llenyoses. Pel xilema circula la saba ascendent.
  7. Xipell m BOT 1 Bruc d'hivern. 2 Bruguerola
  8. Xipell, Salabruga, cas.: Brecina, Biercol, Urce, Carpaza; Calluna vulgaris, fam. de les Ericàcies. Veure Bruguerola.
  9. Xuclador, Mamador, Excrescència d'una arrel o d'una tija que penetra dins el cos de la planta de la qual és paràsita.
  10. Xuclamel de roca, cas.: Madreselva de roca,. (Lonicera pyrenaica L., família de les Caprifoliàcies). Arbust caducifoli de 0,2-1 m., de fulles oblongues, petites, glauques i un xic coriàcies, flors de color blanc groguenc, i baies vermelles i globuloses. Viu en llocs rocosos i calcaris,
  11. a la muntanya mediterrània i a l'alta muntanya. Floració: V-X. Altitud: 600-2300(2600) m.
  12. Xuclamel m BOT/FOR Nom aplicat a les espècies arbustives del gènere Lonicera, de la família de les caprifoliàcies. Són arbusts caducifolis de
  13. fulles simples, enteres, oposades i breument peciolades, de flors geminades i axil·lars, amb la corol·la tubular i bilabiada, i de fruits en baia. 
  14. Xuclamel xilosti, cas.: Cerecillo, BOT/FOR (Lonicera xylosteum L., família de les Caprifoliàcies). Arbust caducifoli d'1-2 m. d'alt, és pubescent i té fulles ovades agudes, flors d'un blanc groguenc i baies vermelles i arrodonides. Habita sobretot als boscs de fullatge caduc de la muntanya mitjana d'una gran part de l'Europa humida; estatge montà, subalpí i contrades mediterrànies plujoses, en sòl calcari. Floració: V-VI. Altitud: 200-1850 m.

Imatge: Xilema d'un cep



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Glossari forestal Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger