skip to main | skip to sidebar

dissabte, 15 de maig del 2010

N

Naturalitzat-ada adj BOT Dit de la planta de procedència forana que s'ha difós en una regió i que hi vegeta i s'hi multiplica com les plantes indígenes.


Nèdol m RAM Herbatge de pastura encara no trepitjat pel bestiar.

Neret, Abarset, m BOT/FOR cas.: Rododendro, (Rhododendron ferrugineum L., família de les Ericàcies) Arbust de 40 a 120 cm d'alt, de fulles persistents, alternes, oblongues, enteres i coriàcies, verdes a l'anvers i recobertes d'esquames rubiginoses al revers, de flors d'un verd rosat viu, agrupades en raïms, i de fruits capsulars petits. Hom el troba als Pirineus, en matolls i boscs de pi negre de l'estatge subalpí, landes i boscs de coníferes dels estatges subalpí i alpí, en obagues i replans nivosos, en sòls àcids. Floració: VI-VIII. Altitud: (1100)1500-2500(2780) m.

Noguer, Noguera, (comuna) Escaré (Vall d'Arán), cas.: Nogal (comun) BOT/AGR/FUST. (Juglans regia L. , família de les Juglandàcies). Arbre caducifoli monoic, de 10 a 30 m d'alt, d'escorça llisa i grisa, de fulles alternes imparipinnades, de flors masculines en aments pènduls i flors femenines solitàries o en petits grups i de fruits, les nous, drupacis i comestibles. Oriünd dels Balcans, és conreat o naturalitzat en una gran part d'Europa. La fusta és molt estimada en ebenisteria. Cultivat i a vegades naturalitzat a les contrades mediterrànies i a l'estatge montà. Floració: IV - V. Altitud: . Origen: regió mediterrània oriental.

Noguera negra, Pacaner, cas.: Nogal negro, Nogal americano, (Juglans nigra, família de les Juglandàcies). Arbre caducifoli monoic de fins a 50 m d'alt, d'escorça bruna i clivellada, de fulles imparipinnades alternes, amb els folíols oblongs i serrats, de flors unisexuals i de fruits drupacis comestibles, anomenats pacanes. Forneix una fusta d'excel·lent qualitat. Natural de l'Amèrica del Nord oriental; és plantat en règim forestal en altres llocs, especialment a L'Europa centreoriental.

Noguerola, cas.: Cornicabra, BOT/FOR (Pistacia terebinthus L., família de les Anacardiàcies) Arbust caducifoli d'(1)2-4(5) m. d'alt, d'olor resinosa, de fulles imparipinnades, coriàcies i caduques, de flor pentàmeres i apètales, reunides en panícules compactes, i de fruits drupacis, vermells o finament bruns. Viu als alzinars poc densos i a les garrigues i roquissars de les contrades mediterrànies, sobretot en sòls calcaris. Floració: V-VI. Altitud: 0-1400 m.



Nou, A Tortosa s'anomena nou al tany o brot que neix a l'olivera en les branques o branquillons o en les ferides per la tallada de branques./ Fruit del noguer-a.

Nualart.-

Núcula f BOT Fruit sec, indehiscent, monosperm, de pericarp endurit i normalment petit. Procedeix d'un ovari súper. Com la gla i l'avellana.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Glossari forestal Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger