skip to main | skip to sidebar

dissabte, 15 de maig del 2010

O

Obaga, Obac, Bac, Lloc ombrívol on gairebé mai toca el sol. Part d'una muntanya o vall on no toca el sol.


Olivella f BOT (Cneorum tricoccon, família de les cneoràcies). Arbust perennifoli de 30 a 80 cm d'alt, de fulles oblongues, sèssils, enteres, coriàcies i lluents, de flors grogues en petits ramells axil·lars, i de fruits drupacis amb tres cocs. Espècie mediterrània occidental, es troba a les illes Balears, a l'Empordà i el Rosselló, en màquies i matolls, sobre terreny calcari.

Olivera, Oliver, BOT/AGR, f-m, Olivo, (Olea europea L. var.europea, var sativa, família: Oleàcies). Arbre perennifoli de (3) a 10(12) m. De soca di tronc gruixuts, fulles lanceolades, rígides i enteres, de flors blanques i petites, agrupades en ramells axil·lars, fruits en drupa el·lipsoïdal, primer verds i finalment negres, son comestibles i donen oli excel·lent. La fusta és molt apreciada per mobles i estris diversos. Cultivat en gran escala a les contrades mediterrànies seques. Floració: IV - VI. Altitud: 0 -1000 m

Oliverar, Olivereda, Olivet, cas.: Olivar, .- Terreny plantat o poblat d'oliveres.

Olivereta, cas.: Aligustre, Malmadurillo, BOT/FOR, (Ligustrum vulgare L. , família de les Oleàcies). Arbust caducifoli d'1-3(5) m. d'alçada, fulles lanceolades i tardanament caduques, flors blanques i fragants, disposades en panícules terminals, amb fruits bacciformes negres i arrodonits. Es fa espontàniament a una gran part de l'Europa humida, sobretot en bardisses i vorades de bosc caducifoli. Aquí viu a les bardisses i als

boscs de l'estatge montà i de les contrades mediterrànies plujoses. Floració: IV-VII. Altitud: 100-1350 m.

Om, Olm, (m.) cas.: Olmo común, Negrillo, (Ulmus campestris, U. minor Mill., fam. de les Ulmàcies). Arbre caducifoli de 10 a 30 m d'alt, de fulles ovades, acuminades, asimètriques, dentades , estipulades i serrades, aspres d'una cara i peludes de l'altre, de flors verdoses i petites i de fruits en sàmara, secs i primerencs. Es troba a quasi tot Europa, espontani i plantat, principalment al bosc de ribera i als bardissars. Floració: II - IV. Altitud: 0 - 1650 m. Oms emparrats.

Oma (f.), Olmo de montaña, (Ulmus montana, U. Glabra Huds., fam. Ulmàcies). Arbre caducifoli de 10 a 35 m muntanyenc semblant a l'om però de capsada no tant densa, amb brots i borrons híspids, les fulles i els fruits més grossos. Es fa només als boscs humits de la muntanya mitjana, als boscs caducifolis frescals de l'estatge montà. Floració: III - IV. Altitud: 300 -1800 m.



Oportunista ECOL Espècie o varietat amb tendència a reeixir adaptant-se a les circumstàncies del lloc.

Ordenació Forestal, Aplicació de mètodes empresarials i de principis tècnics i empresarials a la gestió de la propietat forestal. Davis.

Ordre de prioritat en la tallada de peus: a.- Peus d'aprofitament forçós immediat: morts,caiguts, amb malures,...b.-

Arbres dominats, deformats. c.-Arbres que han assolit el diàmetre màxim d'aprofitament, quan hi hagi algun arbre viable substitut proper. d.- Arbres codominants. e.- Arbres dominants que convingui tallar per afavorir el creixement d'arbres menors. Arbres madurs. Una tallada discontínua de selecció i millora a l'hora, simultànies, abraça tots aquests aspectes. També, en el seu cas, la selecció de tanys.

Oxigen La massa arbrada del país està per damunt de les mitjanes europees. Segons Badia, Estrada i Vilanova (1978) la producció d'oxigen pot ésser de 12 a 20 Tm/Ha/any.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Glossari forestal Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger